FAQ Buitenspeelweek

 

Algemene informatie

 • Wanneer wordt de Buitenspeelweek georganiseerd?
  Van woensdag 9 tot en met zondag 13 juni 2021.
 • Voor wie is de Buitenspeelweek?
  In deze week vraagt de Buitenspeelcoalitie aandacht voor hun missie: buiten spelen, sporten en bewegen voor alle kinderen in Nederland mogelijk maken. Kinderen, jongeren, ouders, maar ook beleidsmedewerkers en bedrijven worden, door middel van diverse activiteiten, opgeroepen om naar buiten te gaan of om buiten spelen mogelijk te maken.
 • Waarom wordt de Buitenspeelweek georganiseerd?
  15% van de kinderen speelt nooit buiten. 35% van de kinderen voldeed in 2020 niet aan de beweegrichtlijnen. Zij spelen tegenwoordig 6 keer minder buiten dan hun ouders, terwijl 45% van de ouders wel zou willen dat zijn/haar kind meer buiten speelt. En dat moet anders. Daarom organiseren wij de Buitenspeelweek. Want Buiten spelen, sporten en bewegen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Sterker nog: het is cruciaal voor hun fysieke, mentale en sociale ontwikkeling.
 • Door wie wordt de buitenspeelweek georganiseerd?
  De Buitenspeelweek is een initiatief van de Buitenspeelcoalitie.
 • Waarom is het belangrijk dat kinderen en jongeren buitenspelen?
  Buiten spelen, bewegen en sporten cruciaal is voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen zowel met als zonder handicap. Door naar buiten te gaan wordt de creativiteit en nieuwsgierigheid gestimuleerd en ontwikkelen kinderen en jongeren zich zowel op lichamelijk als op sociaal gebied. Juist nu, ten tijde van de coronapandemie, is buitenspelen en bewegen éxtra belangrijk. Het is immers onderdeel van een gezonde leefstijl en heeft een positief effect op het menselijk immuunsysteem.
 • Waar kan ik mij inschrijven voor de Buitenspeelweek?
  Voor een aantal programma onderdelen (twee webinars en toolkit) dien je je van te voren aan te melden. Verder is aanmelden niet nodig. Zorg dat jij tussen woensdag 9 juni en zondag 13 juni lekker naar buiten gaat!
 • Zijn er kosten verbonden aan de Buitenspeelweek?
  Nee

Programma

 • Hoe ziet het programma van de Buitenspeelweek eruit?
  We trappen de week af met de Buitenspeeldag. Dit jaar kan je de Buitenspeeldag Poster Walk volgen door de buurt. Ook organiseren we een webinar voor professionals en een webinar voor ouders en kun je de Toolkit aanvragen. Kijk hier voor het volledige programma.

Buitenspeeldag

 • Wat is de Poster Walk?
  De Poster Walk stimuleert kinderen om alleen of samen met hun vriendjes erop uit te gaan en lekker buiten te spelen. Wij hopen dat zoveel mogelijk huishoudens de posters op het raam zullen plakken, zodat kinderen op zoek kunnen gaan naar alle verschillende posters in hun eigen buurt. De posters zijn geprint op A3-formaat en bevatten allen een eigen opdracht zoals Fantasie verstoppertje, Coole move, Draai neus en vele andere gekke, spannende en speelse opdrachten! De poster kun je hier gratis aanvragen.
 • Hoe kan ik meedoen aan de Poster Walk?
  De Poster Walk is vanuit huis te lopen. Heb je geen idee waar je moet beginnen? Bekijk dan het stappenplan.

Toolkit

 • Hoe kan ik de toolkit aanvragen?
  De toolkit kun je hier aanvragen.
 • Voor wie is de toolkit bedoeld?
  Voor iedereen die van plan is zelf activiteiten te organiseren voor de kinderen/jongeren en op zoek is naar tips voor het buiten spelen.
 • Wat zit er in de toolkit?
  De toolkit zit vol met sport- en spelinspiratie, parktische tips en promotiemateriaal om zo het maximale uit jouw Buitenspeelweek te halen!

Webinar Ouders en Professionals

 • Wat kan ik verwachten van de webinar voor ouders?
  Op woensdagavond 9 juni gaan we in een Webinar, naar aanleiding van interviews met kinderen, in gesprek met deskundigen uit wetenschap en praktijk over het belang van buiten spelen, sporten en bewegen. Hannelore Zwitserlood gaat op zoek naar antwoorden op vragen als ‘hoe maak je buitenspelen leuk?’, ‘hoe zorg je ervoor dat je kind naar buiten gaat?’, ‘moet je altijd meedoen, of kan je kind zelf naar buiten?’ En ‘hoe stimuleer je hem of haar?’. Aanmelden voor dit webinar kan hier.

Webinar Professionals

 • Wat kan ik verwachten van de Webinar voor professionals?
  Beleidsmakers krijgen in één uur presentaties vanuit kennis, beleid en praktijk en tips over hoe buitenspelen te stimuleren. Bijdragen zijn er van o.a. Caroline Klaver, oogarts en hoogleraar epidemiologie (Erasmus MC en Radboud MC), Mai Chin A Paw, hoogleraar epidemiologie van jeugd en gezondheid (Amsterdam UMC) en Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder (Jantje Beton). Ook deelt een aantal gemeenten hun aanpak. Aanmelden voor dit webinar kan hier.

Pers/Media

 • Ik ben van de pers/media en ik wil graag contact met jullie opnemen.
  Voor persvragen en interview verzoeken kun je contact opnemen met de projectleider van de Buitenspeelweek: Linda Griët | info@buitenspeelweek.com

Overig

 • Is er een nieuwsbrief?
  Ja, die is er. Hier kun je je aanmelden voor de nieuwsbrief. Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van alle informatie en de laatste updates.
 • Mijn vraag staat hier niet tussen. Hoe kan ik mijn vraag stellen?
  Heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op via ons contactformulier.